Tuesday, August 16, 2011

RaKan2 sEpeJuaNgan....!!!!!!!!





Ramai orang menyangka rakan adalah segala2nya buat kita. Tapi apa sebenarnya maksud rakan tu? rakan adalah org yang mendampingi kita sewaktu kita senang dan susah. Rakan yang baik mempunyai budi pekerti yang baik. Rakan adalh orang yang boleh memahami kita samada dikala kita naik ataupun kita jatuh. Rakan yang tidak sepatutnya adalah rakan yang berdamping dgn kita waktu senang je. waktu susah mula angkat kaki, tinggalkan terkapai2 xd tali. kesianlah org2 yg mendapat rakan seperti ini. oleh itu, carilah rakan2 yang baik ini.



rakan2 adalah penting bagi kita selepas ibu bapa dan saudara kita. Berbuat baik dengan rakan adalh digalakan dlm islam supaya silaturrahim terjalin bertali2 tanpa putus.



Ada sebuah cerita dimana 2 org sekawan duduk dalam satu bilik yg sme (sme jntina jgk daaa). Setiap hari pergi belajar sme2, naik motor sme2, kgsi duit myk sme2, beli mkn sme2 dan ap pon sme2 la (tapi buah hati tak la kot). Kalau orang tengok memang mcm adik beradik. Tapi, susah senang xtau plak la. Alkisahnya, satu hari ni sorg dri dorg ni hilang la dompet. Masa tu plak budak ni xtau la plak yg dompet die ni tercicir atau kene selop. Dahla IC, LESEN, CARD BANK n yg pnting2 dlm tu. Nasib budak ni cool je lg. Tak gelabah. klu ak, dh lme ilang akal. Smbg2....Agk2 dlm 5jm pas tu, jumpa la dompet budak ni kat bwh katil. Die mmg bersyukur amat lah. bkak2 dompet tu, sume ada mcm xd org yg usik. Ni sahlah tercicir ni. bkn org curi.

disambung plak cerita, malam tu die pergi la ke bank nk "Cucuk". alngkah terkejut die dlam bank die yg sblum ni ada rm3000 tinggal rm10 je. Mane x cemasnya, hilang rm2900..zalim tolll...nak wat report, bank tutup. pasrah je la mlm tu. esoknya, pagi2 lagi die pergi ke bank tu buat lporan Huh..bank tu plak soh wat lporan polis dlu klu nk tgok CCTV bank. Die pergila dgn gesa2. Bila dh siap rport kt polis, die g bank nk tgok CCTV. alangkah terkejut beruk die bila tgok pencuri senyap ATM die adalah rakan sebilik die. punya la die percaya kt kawan die ni selma ni, ttiba yg ambik duit ATM adalah kwn die. Mrh gile die time tu.

Polis nk tahan kwn die tu, tpi die xnk. Blik je mlm tu, die pura2 cool je. Msuk blik, smbg2 bese je ng kwn die tu. Mmg hbt btol bdk ni. Then, esoknya bdk ni kumpul kwn2 die utk plan MALAM HARI. Bila sampi je wktu tga mlm, kwn die ni kne trik. geng2 ni buat bultn, n kwn yg curi ni dok tga2. huh, cm ap je ari tu. Mula2 geng ni nk blsah ckup2, tpi mmber hilang duit ni halang. rupanya die nk gertak bdk percuri ni je. gertak punya gertak, barulah ngaku. last, bdk tu deal die nk byr blik duit tu. rupa2nya, duit yg die curi tu, die nk enjoy ng makwe die. Huh, klu ak tu, dh lame dh ak piat2 tlinga die. sjak hari tula 2org kwn yg dlunya rpt ni, kini sudah tidak bersefahaman dan berkawan. Lihatlah, kerana sebb ini, kita hilang kawan.. =) jgn biarkan diri anda seperti ini..!!

Biarlah kIta berkawan hingga ke akhirnya..!!!! peace beb..





No comments:

Post a Comment